
Hoe om te gaan met een Rouwproces?
Het omgaan met verlies wordt rouwen genoemd en doet veel met iemand. Rouw komt voor bij elke vorm van verlies. Het betekent dat u langzaam went aan het idee van het verlies en dat u de nieuwe situatie langzaam gaat leren te begrijpen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Omgaan met rouw en verlies kan erg moeilijk zijn en dit is dan ook per persoon of situatie verschillend. Bij rouwen is er geen goed of fout, ieder rouwt op zijn of haar manier!
Wat kunt u voelen bij rouw en wat zijn de klachten?
Rouwen kan samen gaan met allerlei (heftige) verschijnselen. Wat u voelt bij rouw is bij iedereen verschillend. Naast emotionele gevoelens zoals verdriet, boosheid, eenzaamheid, piekeren, hulpeloosheid en/of ontevredenheid. Kan rouw ook voor verschillende lichamelijke reacties zorgen. Denk hierbij aan moeheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, slaapproblemen en verminderde eetlust.
Hoe lang duurt een rouwproces?
Hoe lang een rouwproces duurt is lastig te zeggen omdat het zo sterk verschilt per persoon. Aan rouw zit geen tijdslimiet. Over het algemeen nemen de negatieve gevoelens af met de tijd en voelen de meeste zich na een bepaalde tijd beter. Dit is vaak ongeveer een jaar. Maar soms kan het na een jaar nog steeds zo intens zijn als in het begin. Erg belangrijk is dat u er dan ook de tijd ervoor neemt om het een en ander te verwerken. Meditatie en innerlijke rust houden is erg belangrijk en heilzaam bij een rouwproces.
Heeft u meer vragen hierover of wilt u er beter mee kunnen leren om te gaan?
Dan kunnen onze consulenten u hiermee verder helpen.
Warme Groet Medium Leroy en Consulenten.


























